2016 a hüvelyesek éve

Hüvelyesekkel egy fenntarthatóbb világért!
„Tápláló magvakkal a fenntartható jövőért!” – hangzik 2016 jelmondata, ugyanis az ENSZ 2016-ot hivatalosan is a Hüvelyesek Nemzetközi Évének nyilvánította, így mikor máskor ismerkedjünk meg velük, ha nem most? :)

Lencsét az év minden napjára!
Na jó, ha nem is mindegyikre, de most eljöhet az az idő, amikor nem csak az év első napját köszöntjük vele, hanem beépítjük a kiegyensúlyozott étrendünkbe is, így csempészve egy kis változatosságot mindennapjainkba.

Tipp: próbáljuk ki a dél-ázsiai, elsősorban indiai konyhában népszerű vörös lencsét. A vöröslencse nem csak az élénk vöröses, narancssárga színe miatt különleges, hanem a többi szárazhüvelyestől, abban is különbözik, hogy nem kell beáztatni főzés előtt, így is elkészül 10-20 perc alatt.

MAA_0426

A vörös lencse helye a gasztronómiában
Az indiai gasztronómia elengedhetetlen alapanyagai a különböző lencsefélék, amelyekből a „dhalételek” készülnek, amik főételként vagy köretként is megállják a helyüket. Megfőzhető sós vagy fűszeres lében főzeléknek, de leves vagy saláta is készülhet belőle.

Recepttippek: próbáld ki a Falusi Libák Csirke curry vöröslencsével vagy a Vöröslencse dahl receptjét!

Habár a vöröslencsét legtöbbször a lencsefőzelékkel azonosítják, hiba lenne nem megemlíteni, azt hogy rengeteg más étel is elkészíthető belőle. A vöröslencse egyedi ízvilágának köszönhetően remekül passzol salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, vagy akár párolt zöldségekhez is.

Nem csak vegetáriánusoknak!
Bár a vörös lencse magas fehérjetartalmánál fogva a vegetáriánusok kedvelt hús helyettesítője, aminosav összetételét ki kell egészíteni, ami gabonafélék egyidejű fogyasztásával könnyen megvalósítható. Alacsony a glikémiás indexe, azaz a vércukorszintet csak kis mértékben és lassan emeli meg, ezáltal a cukorbetegek étrendjét is színesítheti. Magas élelmirost tartalmánál fogva székrekedés ellen is hatásos. A vörös lencse jó forrása az ásványi anyagok közül a vasnak, magnéziumnak, cinknek és még B-vitaminokban is gazdag.

Bíró AndreaBíró Andi_kép
dietetikus