Aszalt gyümölcsös stollen

Hideg, téli reggeleken nagyon jól tud esni ez a diétás változatban elkészített karácsonyi csemege. Vajjal megkenve egy bögre forró kávé kíséretében igazán kellemesen indulhat a napod.

Hozzávalók:

  • 40 dkg zabpehelyliszt_15
  • 10 dkg lenmag liszt
  • 10 dkg porcukor vagy nyírfacukor por
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 dl kókusztej
  • 18 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 10 dkg mazsola
  • rum az áztatáshoz
  • 60g mandula
  • 40g aszalt gyümölcs
  • 1 csipet só
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • őrölt szerecsendió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • tetejére: olvasztott vaj és sok nyírfacukor por

 

Elkészítés:

  • Áztassuk be a rumba a mazsolát, a mandulát és az aszalt gyümölcsöket pedig vágjuk apróra.
  • Keverjük össze a kétfajta lisztet a szódabikarbónával és a csipet sóval.
  • Keverjük habosra a tojást a porcukorral, adjuk hozzá a tejet, az olvasztott vajat, a fűszereket a reszelt citrom és a narancs héját.
  • Dolgozzuk össze a lisztes keverékkel, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, a mandulát és az apróra vágott gyümölcsöket.
  • Kb. 30 cm hosszúra nyújtsuk, a közepét sodrófával kissé vékonyítsuk el.
  • A hosszanti széleit két középre hajtjuk.
  • Előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.
  • A még forró süteményt kenjük meg olvasztott vajjal, majd porcukorba vagy nyírfacukor porba hempergessük.