Hideg, téli reggeleken nagyon jól tud esni ez a diétás változatban elkészített karácsonyi csemege. Vajjal megkenve egy bögre forró kávé kíséretében igazán kellemesen indulhat a napod.
Hozzávalók:
- 40 dkg zabpehelyliszt
- 10 dkg lenmag liszt
- 10 dkg porcukor vagy nyírfacukor por
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 dl kókusztej
- 18 dkg vaj
- 1 tojás
- 10 dkg mazsola
- rum az áztatáshoz
- 60g mandula
- 40g aszalt gyümölcs
- 1 csipet só
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- őrölt szerecsendió
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- tetejére: olvasztott vaj és sok nyírfacukor por
Elkészítés:
- Áztassuk be a rumba a mazsolát, a mandulát és az aszalt gyümölcsöket pedig vágjuk apróra.
- Keverjük össze a kétfajta lisztet a szódabikarbónával és a csipet sóval.
- Keverjük habosra a tojást a porcukorral, adjuk hozzá a tejet, az olvasztott vajat, a fűszereket a reszelt citrom és a narancs héját.
- Dolgozzuk össze a lisztes keverékkel, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, a mandulát és az apróra vágott gyümölcsöket.
- Kb. 30 cm hosszúra nyújtsuk, a közepét sodrófával kissé vékonyítsuk el.
- A hosszanti széleit két középre hajtjuk.
- Előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.
- A még forró süteményt kenjük meg olvasztott vajjal, majd porcukorba vagy nyírfacukor porba hempergessük.