Banános zabpelyhes muffin

A muffinok nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthetők és bármilyen alkalomhoz jól illenek. Reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is fogyaszthatjuk őket, de vendégváró finomságnak is kiváló.

muffin

Hozzávalók 12 db muffinhoz:

  • 10 dkg vaj vagy kókusz zsír
  • 10 dkg mandula
  • 15 dkg kókuszliszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 1½ kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • 1 csipet só
  • 1 nagyobb érett, puha banán
  • 1 tojás
  • 2½ dl tej (vagy növényi tej)
  • 15 dkg nyírfacukor

 

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi 12 horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A vajat a mikróban vagy a tűzhelyen folyósra olvasztjuk, és amíg kihűl, a mandulát húsklopfolóval összetörjük.

2. A tésztához a kókuszlisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat, a szerecsendiót, a sót és a mandulát összekeverjük. Ezután a banánt villával pépesre nyomkodjuk, majd a tojást, a tejet, a cukrot és az olvadt, kihűlt vajat kézi habverővel simára dolgozzuk egy mérőkancsóban.

3. Összeállítjuk a tésztát: a lisztes keverékhez hozzáöntjük a kancsó tartalmát, fakanállal úgy-ahogy összevegyítjük, aztán hozzáadjuk a banánpépet, és még keverünk rajta párat.

4. A tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsiben, és a muffinokat kb. 25 perc alatt megsütjük.