A muffinok nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthetők és bármilyen alkalomhoz jól illenek. Reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is fogyaszthatjuk őket, de vendégváró finomságnak is kiváló.
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
- 10 dkg vaj vagy kókusz zsír
- 10 dkg mandula
- 15 dkg kókuszliszt
- 10 dkg zabpehely
- 2 kávéskanál sütőpor
- 1½ kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
- 1 csipet só
- 1 nagyobb érett, puha banán
- 1 tojás
- 2½ dl tej (vagy növényi tej)
- 15 dkg nyírfacukor
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi 12 horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A vajat a mikróban vagy a tűzhelyen folyósra olvasztjuk, és amíg kihűl, a mandulát húsklopfolóval
2. A tésztához a kókuszlisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat, a szerecsendiót, a sót és a mandulát összekeverjük. Ezután a banánt villával pépesre nyomkodjuk, majd a tojást, a tejet, a cukrot és az olvadt, kihűlt vajat kézi habverővel simára dolgozzuk egy mérőkancsóban.
3. Összeállítjuk a tésztát: a lisztes keverékhez hozzáöntjük a kancsó tartalmát, fakanállal úgy-ahogy összevegyítjük, aztán hozzáadjuk a banánpépet, és még keverünk rajta párat.
4. A tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsiben, és a muffinokat kb. 25 perc alatt megsütjük.