Egy páratlan hüvelyes: a vöröslencse

Mi a fantasztikus ebben a hüvelyesben? A lencsefélék összes pozitív tulajdonságát megtalálhatod benne. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, alacsony a szénhidrát tartalma, főzés előtt pedig még be sem kell áztatnod. Mindez hogyan függ össze a sportolással? Tóth Szilvia, a Move Fitness Stúdió personal trainer elárulja.

Miért kéne több hüvelyest fogyasztanunk? 

j_2

Általában az emberekben az a kép alakult ki a hüvelyesekről, hogy puffasztó hatásuk van, ráadásul még nehezen is emészthetők. Van egy jó hírem! A vöröslencse zöld és barna társaival ellentétben sokkal jobban emészthető és kevésbé puffaszt. Ráadásul javítja az anyagcserét, és nagyon jó immunerősítő is. Tartalmaz omega 3 és 6 zsírsavakat, magas magnézium és vas tartalma pedig támogatja az idegrendszerünket.

Sportolás teljes erőbedobással

Táplálkozásunk egyik alappilére a megfelelő fehérjebevitel, sportolásnál pedig különösen fontos szerepe van. A vörös lencse egy nagyszerű fehérjeforrásnak tekinthető, ami amellett, hogy nem terheli le a szervezetünket, alacsony glikémiás indexének köszönhetően minimálisan és lassabban emeli meg a vércukorszintet, így az edzést is nagyobb energiával tudjuk végezni.

Edzés előtt és a mindennapokban

Mivel hamar megfő, gyorsan készíthetünk belőle vitamindús salátát, amelyben még jobban érvényesülni tudnak jó tulajdonságai. Fogyasztásával akár még a fehér kenyér is könnyedén kiiktatható az étrendünkből változatos elkészítésének és tápláló tulajdonságainak köszönhetően. Hűvösebb időszakban kifejezetten ajánlatos, mivel triptofán tartalma elűzi a lehangoltságot és megelőzi a depressziót.