Érdekességek a népszerű csicseriborsóról

Finomabb lesz tőle a kenyér

A csicseriborsó fogyasztásának kultúrája egészen az ókorig nyúlik vissza, ugyanis már az ősi Egyiptomi Birodalomban is nagy mennyiségben fogyasztották. A Közel és Közép-Keleten pedig már évszázadok óta igen nagy népszerűségnek örvend. A borsóhoz hasonlóan főzeléknek, levesnek, salátákhoz, püréhez (hummus) használható, lisztjét bátran keverhetjük más lisztekkel, mert így a kenyér vagy a péksütemény is ízletesebb lesz és tovább őrzi meg frissességét.

Cukorbeteg vagy? Fogyassz csicseriborsót!1103_800x600

A csicseriborsó egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy sokkal több fehérjét tartalmaz, mint az árpa, a zab, a kukorica vagy a köles. Pontosabban: 100  g/ 19,3 g. Továbbá 100 g/ 60,6 g lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, amely alacsony glikémiás indexű, így a cukorbetegek számára különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása. Alacsony zsír és magas rosttartalmú, utóbbinak köszönhetően segíti emésztésünket, és kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, kezelésére is. Számos jótékony tulajdonságai közé tartozik még, hogy csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

Igazi vitaminbomba!

A csicseriborsó számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint is tartalmaz, ezek a B1-, B6- és E-vitaminok, valamint karotin, folsav és egyéb ásványi anyag tartalma is igen kedvező, magnézium, vas és cinktartalma pedig egyenesen kimagasló. Vastartalma növeli energiánkat, ami menstruáció vagy terhesség, illetve vérszegénység esetén elengedhetetlen. Ráadásul a csicseriborsó nem tartalmazza azokat az úgynevezett anti-nutritív anyagokat, amelyek felelősek a hüvelyesek elfogyasztása utáni puffadásért.

Konyári Adrienn
táplálkozás szakértő

Ha kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, keress bennünket a Mag, amit akartok Facebook oldalán.