Ezért legyen otthon mindig lenmag

Sok kicsi sokra megys_8
Aprócska „termete” ellenére, a lenmagban igen sok kiaknázható lehetőség rejlik. Rögtön itt a zsírtartalma, amelynek nagy része esszenciális, azaz olyan zsírokat tartalmaz, amiket a szervezet nem tud előállítani. Népszerűségét nagy alfa-linolénsav tartalmának köszönheti, ugyanis a szervezet ebből a rövid láncú ómega-3 zsírsavból képes olyan hosszú láncú ómega-3 zsírsavat előállítani, mint a halakban is fellelhető EPA vagy DHA. Ez ám a mutatvány! Bizony-bizony, aki nem szereti a halat annak a lenmag is egy alternatívát jelenthet! (Az átalakuláshoz megfelelő mennyiségű alfa-linolénsav bevitelére van szükség.)

Sokszínűségből jeles
Lenmaggal találkozhatunk egészben, őrölve, készül belőle olaj és liszt is. Ahhoz hogy a magban rejlő tápanyagok hasznosulhassanak a szervezetünkben, fogyasztás előtt meg kell őrölni! Apropó, a lenmag zsírtalanított őrleménye liszt gyanánt is használható, azonban azt tartsuk szem előtt, hogy nem tartalmaz glutént, így sütési tulajdonságai eltérnek a glutén tartalmú lisztekétől! De így legalább önmagában vagy maglisztekkel keverve a gluténmentes diétában is megállja a helyét.

Lenmag vs. tojásBíró Andi_kép
Ha rántottát nem is süthetünk belőle, de például süteményekbe kiválóan helyettesíthetjük vele a tojást. Az elkészítés nem bonyolult: 1 evőkanál őrölt lenmagot 3 evőkanál vízzel kell elkeverni, majd állni hagyni, egészen addig amíg elég nyúlóssá nem válik. Az így kapott tojáspótlót felhasználhatjuk fasírt készítéséhez, különféle süteményekhez, sőt még palacsintatésztához is.

RECEPT: Egy finom lenmagos zsemle muffin receptjéért kattints a Mag, amit akartok Facebook oldalára!

Bíró Andrea
Dietetikus