Hogyan illesszük be az amarántot a mindennapokba?

A Föld egyik legismertebb kultúrnövénye

Amarántot a tányérba!

Étrendünkbe való beillesztése többféle módon lehetséges. Keményítőtartalmának köszönhetően az amarántlisz kiválóan alkalmas kenyérsütéshez, az őrölt magot búzaliszthez keverve 1:3 arányban jó minőségű, kissé sötétebb színű, lazább állagú, de kellemes ízű kenyeret kapunk. A pattogatott,extrudált amaránt magot előszeretettel ajánlom olyanoknak is, akik súlyproblémával küzdenek, mert joghurtba keverve, lenmag és zabkorpa társaságában kiválóan alkalmazható reggeli gyanánt. Őrleményét használhatjuk kásákhoz, krémlevesekhez, lisztjéből még a már fent említetteken kívül, tésztákat, süteményeket, pudingféléket is lehet készíteni.

Az amaránt szerepe az egészséges és gyógyító táplálkozásban

Az amaránt egy kiváló tápanyagtartalommal rendelkező pszeudocereália (vagyis álgabona), amely jelentős kálium-, magnézium-, kalcium- és vastartalommal rendelkezik. A kiegyensúlyozott táplálkozásban és egyes diétákban egyaránt kedvelt növény előnyös szénhidrát és zsírsavösszetétele miatt. Sőt mi több, mivel az amarántfehérje nem tartalmaz gliadint (a glutén gliadinból és gluteninből áll), ezért az amaránt javasolható lisztérzékeny betegek számára is. És ha ez még nem lenne elég, akkor már csak annyit mondanánk, hogy az amarántból készült liszt ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket tartalmaz, mint a búzaliszt, és igen nagy a magnéziumtartalma is. Kell ennél több?

Az ősi amaránt

A „nem hervadó virág”, azaz az amaránt történelme hasonlóan érdekes, mint összetétele. Őshazája Közép-Amerika, ahol az inkák és aztékok nagyon hamar felfedezték egyedülálló beltartalmi értéke miatt, és ugyanolyan jelentőséggel bírt, mint a kukorica vagy a bab. Az utolsó azték uralkodónak a befizetett adót is kukorica és amaránt formájában rótták le. Az amarántot rituálékhoz is használták, lisztjét emberi vérrel keverték és vallási szertartásokon megették. Ez kicsit soknak bizonyult a keresztény hódítóknak, ezért, hogy végett vessenek a hasonló szertartásoknak, betiltották az amaránt termesztését. Az amaránt visszaszorult Dél- és Közép- Amerika eldugott hegyi falvaiba, ahol termesztésük soha nem szűnt meg. Ennek köszönhetően, és egy amerikai kutatónak, ismét használhatjuk bátran az amarántot. Igaz, az újra felfedezésig több száz évet kellett várnunk.

Konyári Adrienn

Táplálkozási szakértő