Mi is a kókuszliszt, miért és hogyan használjuk?

Töredelmesen bevallom, én ez idáig nem használtam a kókuszlisztet, de most úgy gondoltam, itt az idő, hogy ezt is kipróbáljam.

Imádta a család

1016

Péntek este, miután a gyerekeket összeszedtem az iskolából-óvodából, nekiláttam a vacsora elkészítéséhez. Előzőleg vettem filézett csirkecombot, amelyet csíkokra vágtam, sóztam borsoztam, majd kókuszliszt-tojás- felét őrölt mandulában, másik részét szezám magban megforgattam, majd sütőben 170 fokon háromkanálnyi kókuszzsírral megsütöttem, kb 30 percig. Salátával, teljes kiőrlésű pirított kenyérkockával tálaltam kis családomnak, és nem gondoltam volna, hogy ennyire ízlik majd nekik. Desszert az kókuszlisztes palacsinta volt, házi baracklekvárral, ezt is elpusztították.

Mit tartalmaz a kókuszliszt?

A kókuszliszt legerősebb tulajdonsága, hogy gluténmentes, ezért lisztérzékenyek nyugodtan fogyaszthatják. Mit jelent, hogy gluténmentes? Nem tartalmaz semmilyen fehérjemolekulát (glutén), ellentétben a búzával, rozzsal vagy árpával szemben. Noha glutént nem tartalmaz a kókuszliszt, de számos más fehérjét igen, ami ugye fontos a sejt növekedéséhez és regenerálódásához. 100grammban 19 gramm fehérje van, ami több mint a búzalisztben, kukoricalisztben, rozslisztben. Így fehérjetartalma miatt a vegán és vegetáriánus étrendben kitűnően használható.

Fogyókúrára fel!

A kókuszliszt többek között úgynevezett MCT zsírsavat tartalmaz, ami egy középhosszúságú zsírsavlánc, amely előnye, hogy az emésztési folyamatból kihagyja a hasnyálmirigyet, valamint fokozza az anyagcserét, tehát fogyókúra esetén kitűnően alkalmazható. Ugyanezen okokból a kókuszzsír fogyasztása is ajánlott.

A cukorbetegek is bátran fogyaszthatják

Élelmirost tartalma is nagyon magas, 100 gramm kókuszliszt 39 gramm élelmi rostot tartalmaz, ennek köszönhetően koleszterincsökkentő, tehát szív és érrendszeri megbetegedések esetén ajánlott, vagy prevencióban alkalmazható. Lassú felszívódású szénhidrát, nem emeli jelentősen a vércukor szintet, ezért cukorbetegeknek is hasznos a fogyasztása.

Hogyan készül a kókuszliszt?

A kókuszdió fehér belsejéből készül, amikor már kiszárad, finom porrá őrlik, enyhe kókusz ízt lehetett érezni. Sütés alkalmával mindig olyan alapanyagok kíséretében alkalmazzuk, amelyeknek egyébként is intenzív az íze, például kakaópor, gyömbér, mandula..

Próbálják ki bátran, remélem hasonló sikereket érnek el, mint én.

Konyári Adrienn
táplálkozás szakértő

Ha kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, keress bennünket a Mag, amit akartok Facebook oldalán.