Miért szeretjük a hajdinát?

Kíváncsiak vagytok, hogy sokszínű felhasználása mellett a hajdina miért jelent ideális alternatívát a gabonafélék helyett? Bíró Andrea dietetikus cikkéből most ez is kiderül!

Csalós „gabona”
HajdinaSokan nem tudják, de a hajdina valójában nem gabona. Igaz, a hétköznapokban ebbe a kategóriába sorolják, mert a magját hasonlóan használjuk fel, de valójában ez egy gyógynövényként is alkalmazott keserűfűféle. Jön is a kérdés, hogy akkor mi értelme gabona helyett fogyasztani? Nos, a válasz egyszerű: a hajdina olyan aminosavakban bővelkedik, amelyekből a gabonákban kevés van, így fogyasztásával nagyon jól kiegészíthető azok fehérjetartalma. Ilyen aminosav például a lizin, amely immunrendszer erősítő hatású, tehát hideg időben jó választás lehet déli köretnek a hajdina.

Mi van még?
Az előző cikkünkben már összeszedtük, hogy milyen vitaminokat tartalmaz, de mi van még benne ezen kívül? Zsírtartalma például valamivel magasabb (1,9 gramm / 100 gramm), mint a búzáé, viszont zsírsavösszetétele annál kedvezőbb, hiszen telítetlen zsírsavakban gazdagabb. Ásványianyag-tartalmát tekintve pedig a gabonafélékhez képest jelentősebb a kalcium és magnéziumtartalma.

Kiváló rostforrás
A hántolt hajdina élelmi-rosttartalma miatt is nagyon értékes, 100 gramm hántolt hajdina ~10 gramm élelmi rostot tartalmaz, amely nagymértékben hozzájárul a napi rostbevitelhez! A rendszeres rostfogyasztás számos előnyös egészségügyi hatással jár, így például fokozza a bélmozgást, lerövidíti a salakanyag áthaladási idejét a bélben, ezáltal segít megelőzni a székrekedést és egyes daganatos betegségek (vastag-és végbél daganat) kialakulását. Mivel a rostok megkötik a koleszterint, csökkentik annak felszívódását, ezáltal jelentős szerepük van a szív-és érrendszer védelmében.

Cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak is alternatíva! Bíró Andi_kép
A hajdina glikémiás indexe közepes (55-59%), a nagy élelmi-rosttartalmának köszönhetően szénhidrátjai lassabban szívódnak fel, ezáltal a vércukorszintet lassabban emeli meg, mint a búza, illetve a búzalisztből készült termékek. Ez a hatás elsősorban cukorbetegeknek lehet előnyös, de a fogyni vágyók is profitálhatnak belőle.

Bíró Andrea
Dietetikus