Mire jó az amaránt kalcium tartalma?

Az amarántról már írtunk előző cikkünkben, ezúttal a benne lévő legfontosabb ásványi anyagot emelnénk ki, a kalciumot. Már gyerekkorunk óta tudjuk, hogy a tejben és tejtermékekben van kalcium, ezért mondogatta mindig édesanyánk, hogy naponta fél litert meg kell innunk belőle. De vajon mennyi a valódi napi szükségletünk?

Mennyi kalciumra van szükségünk?

m_4

A szervezetünkben található kalcium 97 százaléka a csontokban és a fogakban található. Az úgynevezett csúcscsonttömegünket csak 25-30 éves korunkban érjük el, utána – környezeti hatásoktól függően – 10-15 évig egyensúlyban marad, majd folyamatosan csökkenni kezd. Ezért nem meglepő, hogy a csontjaink egészségére már nagyon fiatal korban el kell kezdenünk odafigyelni. Kalciumból a napi ajánlott beviteli érték felnőttek esetében 1000 mg/nap, szoptató anyukáknak és időseknek viszont 1200 mg-ra is szükségük lehet.

Így késleltessük a csontritkulást
Azok, akik naponta sétálnak, és hetente legalább háromszor intenzívebben gyalogolnak vagy futnak, a csontritkulás vagyis az osteoporosisra jóval később jelentkezik. Továbbá kerüljük vagy fogyasszuk ritkán a kalcium kiürülését elősegítő italokat, mint például a kólát, fogyasszunk alacsony foszfortartalmú ételeket és ügyeljünk a kiegyensúlyozott étrend betartására is. Sokan nem tudják, de a dohányzás nem csak a tüdőt károsítja, hanem kalciumot von el a csontjainkból., Így van még egy okunk a leszokásra.

Tej vagy joghurt?
Édesanyánknak igaza volt abban, hogy a tejtermékek fogyasztása kedvezően befolyásolhatja a szervezetünk kalciumtartalmát, a kefir és/vagy joghurt fogyasztása azonban még inkább javasolt. A bennük található élőflóra ugyanis segíti a kalcium beépüléséhez szükséges D vitamin felszívódását is. Ráadásul az élőflórás tejtermékben lévő kalcium segíti a testzsír szabályozását, és ez bizony fontos számunkra hölgyeim, nem igaz?!

Így növelhetjük a kalcium bevitelünket
Az amaránt fogyasztása mellett úgy fokozhatjuk még a kalciumbevitelünket, ha mogyorót, mandulát vagy kesudiót is fogyasztunk akár a salátánkkal, akár a főétellel vagy ha éppen nassolni vágyunk. Az egyik legjobb kombináció, hogyha reggelire egy natúr joghurtot gyümölccsel, kölessel és pattogatott amaránttal összekeverünk.

Laktózérzékenyeknek is van megoldás!
Mit tehetünk akkor, hogyha laktózérzékenyek vagyunk, vagy esetleg a család egyik tagjánál, mondjuk épp a kisgyereknél áll fenn ez a betegség? Hogyan lehet ebben az esetben biztosítani a szervezet számára a megfelelő kalciummennyiséget? Szerencsére most már az üzletek polcain egyre nagyobb a választék a különböző laktózmentes tejtermékekből és egyéb húskészítményekből, persze az orvosi konzultáció egyik esetben sem elhanyagolható!

Konyári Adrienn
táplálkozás szakértő

Ha kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, keress bennünket a Mag, amit akartok Facebook oldalán.