Nem csak a kukorica jó pattogatva

Az amarántmagok a kukoricához hasonlóan kipattogtathatók, így egy kellemes, enyhén pörkölt ízű étket kapunk – bár tény, hogy a pattogatott amarántot nem tudjuk ölbe venni és egy film közben elrágcsálni, mint a kukoricát. De nem is baj, mert nem ezért szeretjük, nem igaz? Nézzük, mire is jó ez a különleges mag!

Mindennapi – gluténmentes – kenyerünk

amarant_10

Az amaránt jól beilleszthető a gluténmentes étrendbe, így többek közt gluténmentes kenyér, sütemény készítéséhez is felhasználható. A legjobb minőségű kenyeret akkor kapjuk, ha a kenyértésztában a lisztek keverékének aránya kb. 60-70% pattogatott amaránt liszt és kb. 30-40% nyers amaránt liszt. Az aprósütemények tésztájában a pattogatott amaránt liszt aránya 20% -, míg a pattogatott amaránt aránya 13% legyen.

Egy szelet Mexikó – egy szelet öröm

Mexikóban a pattogatott amaránt igazi csemege, felhasználásával készül például az „alegria”, ami nem más, mint egy egészséges nassolnivaló, nem mellesleg az alegria spanyolul örömet jelent. Azon felül, hogy könnyű elkészíteni, olyan tápláló összetevőket tartalmaz a pattogatott amaránton kívül, mint az aszalt gyümölcsök, mogyoró és a méz vagy melasz. Mexikóban a pirítós tetejére is szokás pattogatott amarántot tenni, sőt Peruban, Nepálban és Indiában a reggeli zabkása szinte elengedhetetlen összetevője.

Bíró AndreaBíró Andi_kép
Dietetikus