A hajdinából régen leginkább kását főztek, ma viszont már rengeteg felhasználási tippet tudunk felsorolni, mint például:
- egész magjából hajdina lepényt készíthetünk
- levesbetétként használhatjuk
- készülhet belőle natúr vagy fűszeres köret
- lisztjéből sütit vagy palacsintát készíthetünk
Plusz tipp, hogyha előtte beáztatjuk, akkor sok-sok perccel lerövidíthetjük a főzési idejét.
Jó hír az ételallergiásoknak!
A hajdina nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Sőt mi több, ha diétában gondolkodunk, nyugodtan feltankolhatjuk a kamránkat egy kis extra hajdinával, mert zsírmentes, és a benne lévő szénhidrát 55-60%-ban keményítőből áll.
Ki hallott már a P-vitaminról?
A hajdinában nem csak a B vitamincsoport majdnem minden fajtáját megtalálhatjuk, de kifejezetten jó a rutin, vagyis a P-vitamin tartalma, amely:
- erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert
- részt vesz a sejtek regenerálódásában
- a magas vérnyomás kezelésére alkalmas
Magas metion tartalma miatt pedig májbetegek számára is kiváló kiegészítője lehet a hajdina a mindennapi táplálkozásnak.
Konyári Adrienn
táplálkozás szakértő
Ha kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, keress bennünket a Mag, amit akartok Facebook oldalán.