Öt percben a hajdináról

A hajdinából régen leginkább kását főztek, ma viszont már rengeteg felhasználási tippet tudunk felsorolni, mint például:

0105

  • egész magjából hajdina lepényt készíthetünk
  • levesbetétként használhatjuk
  • készülhet belőle natúr vagy fűszeres köret
  • lisztjéből sütit vagy palacsintát készíthetünk

Plusz tipp, hogyha előtte beáztatjuk, akkor sok-sok perccel lerövidíthetjük a főzési idejét.

Jó hír az ételallergiásoknak!
A hajdina nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Sőt mi több, ha diétában gondolkodunk, nyugodtan feltankolhatjuk a kamránkat egy kis extra hajdinával, mert zsírmentes, és a benne lévő szénhidrát 55-60%-ban keményítőből áll.

Ki hallott már a P-vitaminról?
A hajdinában nem csak a B vitamincsoport majdnem minden fajtáját megtalálhatjuk, de kifejezetten jó a rutin, vagyis a P-vitamin tartalma, amely:

  • erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert
  • részt vesz a sejtek regenerálódásában
  • a magas vérnyomás kezelésére alkalmas

Magas metion tartalma miatt pedig májbetegek számára is kiváló kiegészítője lehet a hajdina a mindennapi táplálkozásnak.

Konyári Adrienn
táplálkozás szakértő

Ha kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, keress bennünket a Mag, amit akartok Facebook oldalán.