Tökmag: nagy erő egy kis magban

Az ételek tökéletes kiegészítője és szuper csemege egész évben! Bíró Andrea dietetikus elárulja, hogy miért érdemes nemcsak az ősz beköszöntével fogyasztani, sokoldalú felhasználása mellett pedig milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkezik. Nézzük, hogy mik is ezek.

Bátran „tököljünk”!
_12Habár a tökfaragás szezonja lejárt, ez korántsem jelenti azt, hogy nem lehetne tovább „tökölni”, sőt nagyon is érdemes! Az olajtök héj nélküli magja fajtától függően 40-50% olajat tartalmaz, amelyben főként a kedvező élettani hatású telítetlen zsírsavak aránya magas, fogyasztásával így számos betegség kialakulását megelőzhetjük.
Különösen a téli időszak közeledtével érdemes szem előtt tartani, hogy a tökmag antioxidáns hatású E-vitaminban és szelénben is gazdag, ezáltal hatékonyan segíti az immunrendszer megfelelő működését, így fogyasztása által még ellenállóbbá válhat szervezetünk a téli megfázásokkal szemben. Nem utolsó sorban, alkalmas a testi- és szellemi teljesítőképességünk fokozására is.

A férfiak egészségéért!
A természetes ellenállóképesség támogatása mellett a tökmag fogyasztásával a prosztatabántalmak is mérsékelhetők. A rendszeres magozás – a szelén és delta–7fitoszterol tartalomnak köszönhetően – prosztatagyulladás, illetve jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén csökkentheti a panaszokat.

Milyen ételekben használhatjuk fel? Bíró Andi_kép
Felhasználhatjuk sütemények, főzelékek készítésénél, de akár díszíthetjük vele salátánkat. Krémlevesek tetejére is rászórhatjuk, illetve levesbetétek alkotójaként is büszkén megállja a helyét. Kissé összetörve aházi készítésű szendvicskrémek, például túrókrém ízét is pikánsabbá teszi. A tökmag fogyasztható önmagában, akár az étkezések között is csemegézhetünk belőle. A javasolt napi fogyasztási adagja 10 gramm.

Bíró Andrea
Dietetikus