Kísérleteztünk a konyhában, és a hagyományoktól eltérően egy húsmentes, friss padlizsánból készült hajdinás muszakát sütöttünk ebédre. Jó nagy adagot lehet belőle készíteni, ami kitűnő egytálétel lehet az egész család számára. Íme, mi így sütöttük – főztük meg:
Hozzávalók:
- 20 dkg főtt hajdina
- 3 db padlizsán
- 0,5 kg édesburgonya
- 15 dkg zsemlemorzsa
- Paradicsompüré
- 4 tojásfehérje
- 1 fej kockázott vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál só
- Sajt
Besamelmártás:
- 6 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 4 tojás sárgája
- 750 ml meleg tej
- 4 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál só
- Bors
- Szerecsendió
Elkészítés:
- Szeleteljük fel hosszába a padlizsánt, sózzuk be mindkét oldalán és egy tálcán hagyjuk, hogy elveszítse a kesernyés ízét. Közben kezdjük el főzni a hajdinát, adjuk hozzá a felkockázott vöröshagymát, majd sózzuk.
- Kb 20 perc után adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsompürét.
- Következő lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokon.
- A padlizsánokat öblítsük le, és szárítsuk meg, majd felvert tojásfehérjébe forgassuk bele őket utána pedig zsemlemorzsába, süssük kb. fél órán keresztül.
- Utána készítsük el a besamelmártást. Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel az olajat közepes lángon, adjuk hozzá a lisztet, amikor simára kevertük adjunk hozzá meleg tejet.
- Fűszerezzük sóval, szerecsendióval és borssal ízlés szerint.
- Miután összekevertük a hozzávalókat, hagyjuk hűlni 5 percig.
- Ezután mehetnek bele a tojás sárgák is.
- Végezetül egy enyhén olajozott tepsibe elkezdhetünk rétegezni.
- Alulra terítjük a krumplit, a második sorba mehetnek a padlizsánok.
- A tetejére pedig bőven szórjunk sajtot. Süssük addig, amíg aranybarna nem lesz a muszakánk.