Vegetáriánus muszaka hajdinával

Kísérleteztünk a konyhában, és a hagyományoktól eltérően egy húsmentes, friss padlizsánból készült hajdinás muszakát sütöttünk ebédre. Jó nagy adagot lehet belőle készíteni, ami kitűnő egytálétel lehet az egész család számára. Íme, mi így sütöttük – főztük meg:

Hozzávalók:

  • 20 dkg főtt hajdina o_4
  • 3 db padlizsán
  • 0,5 kg édesburgonya
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • Paradicsompüré
  • 4 tojásfehérje
  • 1 fej kockázott vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 teáskanál só
  • Sajt

 

Besamelmártás:

  • 6 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 4 tojás sárgája
  • 750 ml meleg tej
  • 4 evőkanál kókuszolaj
  • 1 teáskanál só
  • Bors
  • Szerecsendió

 

Elkészítés:

  • Szeleteljük fel hosszába a padlizsánt, sózzuk be mindkét oldalán és egy tálcán hagyjuk, hogy elveszítse a kesernyés ízét. Közben kezdjük el főzni a hajdinát, adjuk hozzá a felkockázott vöröshagymát, majd sózzuk.
  • Kb 20 perc után adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsompürét.
  • Következő lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokon.
  • A padlizsánokat öblítsük le, és szárítsuk meg, majd felvert tojásfehérjébe forgassuk bele őket utána pedig zsemlemorzsába, süssük kb. fél órán keresztül.
  • Utána készítsük el a besamelmártást. Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel az olajat közepes lángon, adjuk hozzá a lisztet, amikor simára kevertük adjunk hozzá meleg tejet.
  • Fűszerezzük sóval, szerecsendióval és borssal ízlés szerint.
  • Miután összekevertük a hozzávalókat, hagyjuk hűlni 5 percig.
  • Ezután mehetnek bele a tojás sárgák is.
  • Végezetül egy enyhén olajozott tepsibe elkezdhetünk rétegezni.
  • Alulra terítjük a krumplit, a második sorba mehetnek a padlizsánok.
  • A tetejére pedig bőven szórjunk sajtot. Süssük addig, amíg aranybarna nem lesz a muszakánk.