Hüvelyesekkel egy fenntarthatóbb világért!
„Tápláló magvakkal a fenntartható jövőért!” – hangzik 2016 jelmondata, ugyanis az ENSZ 2016-ot hivatalosan is a Hüvelyesek Nemzetközi Évének nyilvánította, így mikor máskor ismerkedjünk meg velük, ha nem most?
Lencsét az év minden napjára!
Na jó, ha nem is mindegyikre, de most eljöhet az az idő, amikor nem csak az év első napját köszöntjük vele, hanem beépítjük a kiegyensúlyozott étrendünkbe is, így csempészve egy kis változatosságot mindennapjainkba.
Tipp: próbáljuk ki a dél-ázsiai, elsősorban indiai konyhában népszerű vörös lencsét. A vöröslencse nem csak az élénk vöröses, narancssárga színe miatt különleges, hanem a többi szárazhüvelyestől, abban is különbözik, hogy nem kell beáztatni főzés előtt, így is elkészül 10-20 perc alatt.
A vörös lencse helye a gasztronómiában
Az indiai gasztronómia elengedhetetlen alapanyagai a különböző lencsefélék, amelyekből a „dhalételek” készülnek, amik főételként vagy köretként is megállják a helyüket. Megfőzhető sós vagy fűszeres lében főzeléknek, de leves vagy saláta is készülhet belőle.
Recepttippek: próbáld ki a Falusi Libák Csirke curry vöröslencsével vagy a Vöröslencse dahl receptjét!
Habár a vöröslencsét legtöbbször a lencsefőzelékkel azonosítják, hiba lenne nem megemlíteni, azt hogy rengeteg más étel is elkészíthető belőle. A vöröslencse egyedi ízvilágának köszönhetően remekül passzol salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, vagy akár párolt zöldségekhez is.
Nem csak vegetáriánusoknak!
Bár a vörös lencse magas fehérjetartalmánál fogva a vegetáriánusok kedvelt hús helyettesítője, aminosav összetételét ki kell egészíteni, ami gabonafélék egyidejű fogyasztásával könnyen megvalósítható. Alacsony a glikémiás indexe, azaz a vércukorszintet csak kis mértékben és lassan emeli meg, ezáltal a cukorbetegek étrendjét is színesítheti. Magas élelmirost tartalmánál fogva székrekedés ellen is hatásos. A vörös lencse jó forrása az ásványi anyagok közül a vasnak, magnéziumnak, cinknek és még B-vitaminokban is gazdag.