Előfordult már, hogy zsemlét szerettél volna vacsorázni, de elfogyott a boltból, vagy épp elfelejtetted, hogy aznap ünnepnap van, és nincs nyitva semmi? Szerencsére otthon is elkészítheted a saját zsemléd gyorsan és egyszerűen.
- 500 g tökmagliszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 380 ml víz
- 1 evőkanál lenmag és/vagy szezámmag
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 teásaknál só
- 2 teáskanál cukor
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze az olívaolajjal, a sóval, cukorral és lenmaggal. Az élesztőt langyos vízen futassuk fel, majd adjuk hozzá. Gyúrjunk belőle tésztát, és hagyjuk kelni 1-2 órán át a tésztát. Miután megkelt, tépjük 8 db-ra, és formázzunk belőlük zsemléket. Kenjük meg a tetejüket tojással, hogy fényesebb legyen, és szórjunk rá ismét egy kis lenmagot vagy szezámmagot. Előmelegített sütőben (kb. 1800) süssük 25-35 percig.
Tipp: A zsemlékből készítsünk vicces meleg szendvicset vagy állatfigurás szendvicseket, hogy még vidámabb legyen az étkezés.