Valóságos köles reneszánsz zajlik a szemünk előtt napjainkban, hiszen se szeri se száma a köles elkészítésről megjelenő új recepteknek. Ennek nem csak a tradicionális táplálékaink újrafelfedezésének divatossága az oka, hanem tápanyagtartalmának gazdagsága is. Ezek közül kiemelendő kovasav tartalma, mely nélkülözhetetlen az emberi szövetek rugalmasságához, így az erős, fénylő haj, a feszes bőr, az ép fogak és körmök kialakulásához és fenntartás.
Elkészítésének egyik módja: a megmosott köles magot dupla mennyiségű vízben felforraljuk és kb. 15-20 perc alatt kis lángon puhára főzzük, ízlés szerint fűszerezzük. Nyersen megőrölve kenyértésztához keverhetjük.
100g termék tartalmaz:
- Energiatartalom 1582 kJ/378 kcal
- Fehérje: 11g
- Szénhidrát: 75g
Ebből cukor: 1,9g - Rost: 8,5g
- Zsír: 3,8g
Ebből telített zsír: - Só: elhanyagolható mennyiségben