A hetvenes évek közepén az Egyesült Államokban kezdődtek meg az amarántot megcélzó kutatások, és ez idő tájt alapították meg a termesztést koordináló amaránt centrumot is.
Innentől kezdve pedig egyre többen kezdtek érdeklődni az aranyló magok iránt. Az amarántot a mag beltartalmi értékei miatt beépítették az űrhajósok étrendjébe is.
Nem kérdés, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szervezetünknek vitaminokra, különféle ásványi anyagokra és nyomelemekre van szüksége.
Lássuk, mit tartalmaz az amaránt:
- a szénhidrátok anyagcseréjében fontos szerepet játszó B1-vitamint,
- a zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok lebontásához szükséges B2-vitamint,
- a sejtek energiaháztartásához lényeges B3-vitamint,
- az öregedési folyamatokat gátló E-vitamint,
- az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen C-vitamint, bár a benne található mennyiség élettanilag nem jelentős,
- a szív- és érrendszer egészségéhez fontos telítetlen zsírsavakat,
- és a fehérjét felépítő egyik aminosavat, a lizint, amelyből – a legújabb kutatások szerint – az amarántban nagyon sok található
Kalcium: csontjaink és fogaink egészségéhez elengedhetetlen, fontos a szerepe az idegrendszer működésében, segíti az izmok összehúzódását
Magnézium: részt vesz a szervezet anyagcsere folyamataiban, hozzájárul a csontok és a fogak egészségéhez, fontos a szerepe a szív- és érrendszer működésében.
Vas: a vér hemoglobinjának egyik alkotóeleme, a sejtekhez való oxigénszállításban segít, fokozza a szervezet ellenállóképességét.
Kálium: fontos a szerepe a sejtek megfelelő működésében, szükséges a vércukorszint szabályozásához.
Cink: elengedhetetlen az enzimek működéséhez, részt vesz a vércukorszint szabályozásában, fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban.
Mangán: az enzimek felépítéséhez és működéséhez lényeges, fontos a szerepe az anyagcsere-folyamatokban, segít a vércukorszint szabályozásában.
Réz: segíthet a koleszterinszint és a csontritkulás kockázatának csökkentésében, közreműködik a proteinek működésében.