Sütőtökös, fetasajtos, póréhagymás Galette

Ebben a különleges francia pitében, a Galetté-ben az a legjobb, hogy bármilyen feltéttel elkészíthetjük, legyen szó gyümölcsökről vagy zöldségekről, ez teljesen a fantáziánkra van bízva. Mivel most indul az ősz, ezért mi most egy sütőtökös változatát készítettük el.

Tészta:

  • 2 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • ½ teáskanál só
  • s_21 evőkanál cukor
  • 12 evőkanál sótlan vaj
  • Hideg víz

 

Töltelék:

  • 1 sütőtök
  • 1 szál friss rozmaring
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ½ evőkanál hideg vaj
  • 2 póréhagyma negyedekre vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Feta sajt
  • 1 tojás

 

Elkészítés:

  • Keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot egy nagy tálba. Utána adjuk hozzá a hideg vajat, és robotgép segítségével addig keverjük, amíg a vaj borsószem méretű nem lesz. Adjunk hozzá egy evőkanál hideg vizet, és egy műanyag keverő segítségével óvatosan dolgozzuk össze a hozzávalókat. Apránként adjunk még hozzá kb. 7 evőkanálnyi vizet, addig, amíg össze nem áll teljesen a tészta. Ha ezzel végeztünk, takarjuk le és pihentessük fél órát.
  • A következő lépésként melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A meghámozott, kockákra vágott tököt, 1 evőkanál olívaolaj, némi rozmaring, só és bors kíséretével tegyük tepsibe. Süssük kb. 30 percig, amíg meg nem puhul.
  • Ezután a vaj és a hagymák következnek. Közepes lángon, nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát benne. 3-4 perc elegendő ahhoz, hogy megpuhuljanak. Hagyjuk kihűlni!

 

Ismét melegítsük elő a sütőt 180 fokon. Kb. 14 cm átmérőjű, vékony, kör alakúra nyújtsuk ki a tésztát, majd helyezzük rá egy sütőpapírra. A tészta középső részére mehet a töltelék, a legtetejére szórjunk ízlés szerint feta sajtot. A széleit óvatosan hajtogassuk be. Nem marad más dolgunk, mint egy tojást, egy evőkanálnyi vízzel felverni, és bekenni a tészta széleit. Kb. 30-40 perc elegendő, hogy szép, arany barnára süljön a piténk!