Ebben a különleges francia pitében, a Galetté-ben az a legjobb, hogy bármilyen feltéttel elkészíthetjük, legyen szó gyümölcsökről vagy zöldségekről, ez teljesen a fantáziánkra van bízva. Mivel most indul az ősz, ezért mi most egy sütőtökös változatát készítettük el.
Tészta:
Töltelék:
- 1 sütőtök
- 1 szál friss rozmaring
- 1 evőkanál olívaolaj
- ½ evőkanál hideg vaj
- 2 póréhagyma negyedekre vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- Feta sajt
- 1 tojás
Elkészítés:
- Keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot egy nagy tálba. Utána adjuk hozzá a hideg vajat, és robotgép segítségével addig keverjük, amíg a vaj borsószem méretű nem lesz. Adjunk hozzá egy evőkanál hideg vizet, és egy műanyag keverő segítségével óvatosan dolgozzuk össze a hozzávalókat. Apránként adjunk még hozzá kb. 7 evőkanálnyi vizet, addig, amíg össze nem áll teljesen a tészta. Ha ezzel végeztünk, takarjuk le és pihentessük fél órát.
- A következő lépésként melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A meghámozott, kockákra vágott tököt, 1 evőkanál olívaolaj, némi rozmaring, só és bors kíséretével tegyük tepsibe. Süssük kb. 30 percig, amíg meg nem puhul.
- Ezután a vaj és a hagymák következnek. Közepes lángon, nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát benne. 3-4 perc elegendő ahhoz, hogy megpuhuljanak. Hagyjuk kihűlni!
Ismét melegítsük elő a sütőt 180 fokon. Kb. 14 cm átmérőjű, vékony, kör alakúra nyújtsuk ki a tésztát, majd helyezzük rá egy sütőpapírra. A tészta középső részére mehet a töltelék, a legtetejére szórjunk ízlés szerint feta sajtot. A széleit óvatosan hajtogassuk be. Nem marad más dolgunk, mint egy tojást, egy evőkanálnyi vízzel felverni, és bekenni a tészta széleit. Kb. 30-40 perc elegendő, hogy szép, arany barnára süljön a piténk!